Podstatné vylepšení Kofoly nebo velice povedený reklamní tah? Půl na půl.
Část sladidel sice stévie nahradila, přesto dominují sladidla umělá, a to právě ta považovaná za nejškodlivější a nejobávanější – aspartam a acesulfam K!
Kofola sladí stévií – přesně tahle zpráva se letos v polovině února před časem objevila v deníku E15. Následoval výčet pozitivních vlastností stévie a zdůraznění faktu, že Kofola bez cukru je tak nyní slazena z přírodních zdrojů. Na našem trhu nadupaném aspartamovými nápoji to znělo jako neuvěřitelný krok dopředu, zvláště když od povolení stévie jako sladidla v EU uplynuly pouhé tři měsíce.
Má nás Kofola za blbce? Kde je ono slibované „slazení přírodou“? A nejde tak trochu o klamání spotřebitele? Kofola tvrdí: „Na receptu kofoly, která by byla čistě přírodní, se pracuje. V současnosti je naše laboratoř schopna vyrobit kofolu tímto způsobem.“
I když v tomhle případě určitě nejde o žádné porušování zákonů příliš fér se mi takové jednání nezdá – kdo si nepřečte obal limonády, donese si domů místo stévie aspartam, což většina z nás asi nechce. Přece jenom riziko, oslepnutí, poruch endokrinního systému, Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, astma, rakoviny a nejméně 90 dalších problémů, které toto kontroverzní „éčko“ může údajně způsobit je příliš velké… (Nikdo Vás však tímto nenutí ji nepít!)
Doufám, že se článek líbil a již příště se můžete těšit na povídání o tomto „přírodním zázraku“ jménem stévie.
Váš potravinový detektiv Marie Léblová.